Program

Terapijska zajednica

U sklopu udruge s radom je počela djelovati i terapijska zajednica, 08. prosinca 2020. godine, u mjestu Mikluševci, Vukovarska 53. Terapijska zajednica je smještajnog kapaciteta 15 korisnika.

U terapijskoj zajednici sprovodi se psihosocijalni program rehabilitacije ovisnika o opojnim drogama, alkoholu i kocki koji je podijeljen u četiri faze ( faza prilagodbe, introspekcija, dubinska introspekcija i priprema za resocijalizaciju).

Cilj programa odvikavanja i rehabilitacije je upoznavanje sebe kroz suživot i interakciju sa drugim korisnicima programa te promjena stavova, ponašanja, životnih navika i stilova. U okviru terapijskog tretmana provode se različite radno-okupacijske aktivnosti koje imaju za cilj pridonijeti razvoju odgovornosti i radnih navika.

Program

Imate problem s ovisnosti?

U terapijskoj zajednici sprovodi se psihosocijalni program rehabilitacije ovisnika o opojnim drogama, alkoholu i kocki koji je podijeljen u četiri faze.

Ako imate bilo kakvih pitanja slobodno nas kontaktirajte.

Usmjerava se na to da svaki korisnik upozna sebe i prihvati sebe kao ovisnika. Postepeno se prilagođava životu u zajednici te pravilima koje mora poštivati. U ovoj fazi novi korisnik dobiva „starijeg brata“ koji ga uvodi u princip rada, obveza, odgovornosti i pravila zajednice. U tom periodu polako se uključuje u radne aktivnosti u zajednici, gradi povjerenje s drugim korisnicima, te se temeljem svega izrađuje individualni terapijski plan za njega. Cilj ove faze jeste pobrinuti se za korisnika, uvažavajući njegove osnovne potrebe (apstinencijska kriza, bolest, psihofizičko stanje). Korisnicima se pruža pristupačan i suosjećajan ambijent, sa jasnom strukturom pravila i odnosa među članovima zajednice.

U ovoj fazi korisnik bi trebao potpuno prihvatiti program same zajednice. Rad se više usmjerava na njega samoga, u formi rada na poboljšanju odnosa s drugim članovima, učenju kako razumjeti i pokazati svoje osjećaje i osjećaje drugih, upoznavanju svojih obrambenih mehanizama (npr. šutnja, napad…), te uči kako što primjerenije komunicirati. U ovoj fazi rad je usmjeren prema rješavanju nekih osobnih i obiteljskih problema, te prema učenju socijalnih i komunikacijskih vještina. Cilj ove faze jeste motivacija korisnika za za nastavak tretmana kroz terapijski rad. Korisnik preuzima odgovornosti srednje težine. Korisnik dobiva uvid u vlastito stanje ovisnosti, odnosno nemogućnosti da se iz njega sam izvuče.

U ovoj fazi se također radi na rješavanju raznih privatnih problema poput obitelji i školovanja, postavljaju se realni i dostižni ciljevi… U toj fazi korisnik može otići kući na vikend, što predstavlja svojevrsni test njegove spremnosti za potpuni izlazak. Uz navedeno, korisnik sudjeluje u edukacijama.

Od korisnika se očekuje da je odgovoran, samokritičan, iskren, racionalan i realan, te da ima autonomija u izvršavanju odgovornosti. Korisnik će tijekom ove faze biti izloženiji vanjskom svijetu nego u prijašnjim fazama. Cilj ove faze jeste da korisnik izradi životni projekt o tome gdje će živjeti i što će raditi nakon zajednice. Od korisnika se očekuje da ima novu ideju o sebi, te sam sebi priznaje vrijednosti koje posjeduje. Korisnik tijekom ove faze može imati pristup telefonu i podršku zajednice u procesu traženja posla.

Dnevni red

7:00 – Ustajanje
7:00-7:30 – Spremanje kreveta, higijena, kava
7:30 – Doručak
8:30 – Jutarnji sastanak
9:00-12:30 – Radna terapija
12:30-13:00 – Priprema za ručak
13:00-13:30 – Ručak
13:30-14:15 – Kava, slobodno vrijeme
14:15-14:30 – Popodnevni sastanak
14:30-16:00 – Radna terapija
16:00-19:00 – Tuširanje, priprema za večeru
19:30-20:00 – Večera
20:00-20:30 – Redarstva centra i kuće
20:30-20:45 – Pregled centra
20:45 – Gledanje filma i slobodno vrijeme
22:30 – Gašenje svjetala i spavanje

Radno-okupacijski program

U sklopu radno-okupacijskog programa korisnici pripremaju vrt za obradu i brinu o doniranim životinjama (koze, kokoške, svinje, guske, patke, zečevi, psi i mačke).

Očekivani rezultati projekta su pozitivni rezultati u rehabilitaciji ovisnika, smanjenje recidiva i pojavnosti ovisnosti te resocijalizacija korisnika Zajednice i dobivanje funkcionalnih članova društva.